PUBBLICAZIONI

E' stato recentemente pubblicato un interessante libro di Daniele Naviglio e Lydia Ferrara, edito da Aracne Editrice (www.aracneeditrice.it), che tratta delle tecniche estrattive solido-liquido sia da un punto di vista teorico che pratico.
Per tale motivo esso può risultare interessante sia per gli studenti che voglio approfondire le tecniche estrattive solido-liquido nell'ambito dei corsi di fitopreparazione e/o erboristeria sia per gli operatori dei relativi settori di produzione che devono confrontarsi con il miglioramento della qualità dei prodotti derivanti da estratti naturali.

Scarica il libro in pdf

  • Libro di Daniele Naviglio
NAVIGLIO D., MONTESANO D., GALLO M. (2015)

Laboratory Production of Lemon Liqueur (Limoncello) by Conventional Maceration and a Two-Syringe System To Illustrate Rapid Solid–Liquid Dynamic Extraction.
J. Chemical Education., 92 (5), 911–915.

NAVIGLIO D., FORMATO A., GALLO M. (2014)

Comparison Between 2 Methods of Solid–Liquid Extraction for the Production of Cinchona calisaya Elixir: An Experimental Kinetics and Numerical Modeling Approach.
Journal of Food Science 79 (9), 1704-1712

NAVIGLIO D., FORMATO A., PUCILLO G.P., GALLO M. (2013)

A cyclically pressurised soaking process for the hydration and aromatization of cannellini beans.
Journal of Food Engineering 116 765–774.

NAVIGLIO D., FRANCHI GG., ROSSI I., FIORE G., MASSARELLI P., NENCINI C., SANTINI A. (2009)

Preparation of an elixir from common juniper (Juniperus communis L.) berries: the new Naviglio Extractor versus the traditional maceration technique.
Food Manufacturing Efficiency 2(3), 41-47.

NAVIGLIO D., CARUSO T., IANNECE P., ARAGÒN A., SANTINI A. (2008)

Characterization of high purity lycopene from tomato wastes using a new pressurized extraction approach.
J. Agric. Food Chem. 56, 6227-6231.

NAVIGLIO D., PIZZOLONGO F., FERRARA L., ARAGÒN A., SANTINI A. (2008)

Extraction of pure lycopene from industrial tomato by-products in water using a new high pressure process.
J. Sci. Food Agric. 88, 2414-2420.

NAVIGLIO D., PIZZOLONGO F., ROMANO R., FERRARA L., NAVIGLIO B., SANTINI A. (2007)

An innovative solid-liquid extraction technology: use of the Naviglio Extractor for the production of lemon liquor.
African J. of Food Science. 1, 042-050.

NAVIGLIO D. (2003)

Naviglio’s Principle and presentation of an innovative solid-liquid extraction technology: Extractor Naviglio®.
Anal. Lett. 36(8), 1647-1659.

LIMONCELLO PANEL BIOLOGICO
.....
LUPPOLO
....
MIRTO
....